Marturiile de nunta ar trebui sa fie unice, sa va reprezinte si sa surprinda invitatii placut!
Ziua nuntii reprezinta poate cel mai frumos, fericit si emotionant moment din viata dumneavoastra. De aceea, alaturi de voi, va doriti sa va fie aproape familia, rudele prietenii, colegii, etc. Acesta este si motivul pentru care s-a creat obiceiul de a oferi invitatilor un semn discret de multumire pentru ca au fost alaturi de voi. Asa „au luat nastere"marturiile.
Conform traditiei,marturiile sunt oferite nuntasilor pe mesele din restaurant sau sunt chiar personal inmanate de catre mireasa si mire.Marturiile traditionale contin bomboane albe (migdale glazurate), in numar de cinci, simbol al sanatatii, bogatiei, fericirii, fertilitatii si vietii lungi. Migdalele proaspete au un gust amarui, ce simbolizeaza viata, iar glazura este adaugata cu speranta ca viata tinerilor casatoriti sa fie mai mult dulce decat amara. Marturiile constituie, astfel, modul simbolic prin care mirii intorc nuntasilor urarile de bine, oferindu-le totodata o amintire a nuntii lor (acestea stand “marturie” fericitului eveniment, celor care au participat la nunta).
In zona tarilor mediteraneene si a celor din Europa Centrala exista o veche traditie, de a oferi un mic cadou fiecarei familii sau persoane care este invitata la diverse receptii, cum ar fi nunti, botezuri, aniversari, comuniuni sau diverse ocazii. Traditia spune ca aceste mici cadouri -„bomboniere” in limba italiană si adoptate la noi ca „mărturii” -, avand in compoziţie obligatoriu bomboane dulci (de regula migdale glazurate, folosite inca din Evul Mediu) erau oferite familiei sau prietenilor in semn de recunostinta pentru sprijinul si sustinerea lor. In plus, marturiile se trimiteau si persoanelor care se aflau in imposibilitatea de a participa la festivitati, dar care oferisera, la randul lor, un cadou. Ele au, deci, dublu rol, acela de a multumi intr-un mod simbolic, dar si ca suvenir de la festivitatea respectiva.
origini si semnificatii
Forma si semnificatia acestor marturii s-a modificat de-a lungul secolelor.
Se pare ca originea cuvantului „bomboniere” vine din frantuzescul „bombonnière”, care erau mici recipiente umplute cu cofeturi rafinate. Ele reprezentau o forma de salut, iar mai tarziu se considerau aducatoare de noroc pentru cel ce le primea.
In Italia, in sec. al XV-lea, cu ocazia logodnei, viitorii soti si familiile lor faceau schimb de cutii frumos ornamentate cu pietre pretioase in care se puneau bomboane sau chiar zahar. In alte zone, logodnicul aducea viitoarei sotii un vas cu bomboane, pe care erau pictate diferite figurine, printre care si o iepuroaica insarcinata, in semn de complicitate afectuoasa, exprimandu-si astfel dorinta de a avea fertilitate si prosperitate in casnicie.
In Anglia, inca din sec. al XV-lea au aparut asa numitele „sweetmeat box” (cutii pentru dulciuri), realizate din materiale precum argintul aurit sau chiar aurul, incrustate cu pietre pretioase sau cristale. Cu timpul, acestea au inceput sa fie lucrate din materiale obisnuite, devenind din ce in ce mai populare si mai folosite.
semnificatia lor pentru nuntile grecesti
La nuntile traditionale grecesti, migdalele glazurate se numesc koufetta. Acestea sunt puse fara sot in mici pungute si sunt servite pe o tava de argint. Numarul fara sot nu se poate imparti, si simbolizeaza faptul ca tinerii casatoriti vor imparti totul si vor ramane de nedespartit. Traditia spune ca daca o femeie necasatorita isi pune sub perna aceste migdale il va visa pe viitorul ei sot.
la noi…
Obiceiul este oarecum similar. La nunţi tuturor invitaţilor li se prind în piept cocarde de flori. Ele au rolul de a-i uni pe toţi cei prezenţi şi de a crea imaginea unei mari familii ce protejează şi susţine mica familie ce tocmai ia naştere. La botezuri, invitatii primesc mici cruciuliţe prinse cu fundiţe colorate, simbol al creştinării care tocmai se înfăptuieşte.
dezvoltarea ideii…
Iata insa ca n-a trecut multa vreme pana cand o viitoare mireasa, preocupata de originalitatea nuntii sale, sa considere ca marturiile-bombonele s-au demodat, cautand ceva mai inedit, iesit din tiparele stricte ale boccelutelor-cadou. Astfel au aparut cutiutele, ca si varianta de impachetare, pentru ca apoi o alta mireasa sa decida ca in acele cutiute se poate pune ceva mai fistichiu decat bomboanele, indesand o lumanarica in loc,etc.
De aici, calea catre sutele de feluri de martirii existente in prezent a fost deschisa imaginatiei tuturor: de la biscuiti de pus sub pahare si magneti de frigider cu chipurile mirilor imprimate, pana la trabucuri, evantaie, tirbusoane, ghivece cu flori, borcane cu miere, ravase, statuete de gips, lumanari, flori de hartie, rame foto, brichete imprimate, confetti, sapun, cutiute metalice, dopuri de
sticla, saculeti parfumati, forme de prajituri, etc.
astăzi
Marturiile sunt alcatuite, in general, din 5 bomboane si o combinatie de tul, panglici, dantela, organza sau matase, impreuna cu un biletel pe care sunt insemnate data ceremoniei si numele protagonistilor. Se mai pot folosi, de asemenea, mici cutiute umplute cu bomboane si legate cu funde si flori. In unele familii se ofera ca marturii mici obiecte din argint, cristal sau portelan, lumanari parfumate sau chiar sticle de vin.
Pornind de la cele cinci bomboane albe, crearea marturiilor a devenit o adevarata arta. Flori din diverse materiale delicate, cu texturi din diferite culori, decoratiuni din dantela si saculeti de o eleganta impresionabila, acestea sunt cateva dintre accesoriile care aproape ca nu lipsesc nici unei bomboniere. In plus,Marturiile pot fi personalizate in functie de cat de apropiata este relatia dintre sarbatorit si invitat.
De regula, ele se pun pe mese inainte de inceperea petrecerii, in fata fiecarei familii/persoane participante, sau se ofera la finalul ei, pe masura ce invitatii pleaca. Marturiile se mai pot darui de catre miri la intoarcerea din calatoria de nunta,dar traditia spune nu la mai mult de o luna de la data ceremoniei.
salut am inteles ca ai borcanase pentru marturii, http://www.nunta-moldova.md/forum/viewtopic.php?f=2&t=33&start=730, am nevoie de asa ceva, multumesc 068776113
RăspundețiȘtergere